Системите за здравеопазване в Европа и Америка са изтощени заради разпространението на коронавируса, заяви

...
Системите за здравеопазване в Европа и Америка са изтощени заради разпространението на коронавируса, заяви
Коментари Харесай

СЗО: Страните, оставящи вируса безконтролен, си играят с огън

Системите за здравеопазване в Европа и Америка са изтощени заради разпространяването на ковид, съобщи генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

„ Изключително сме обезпокоени от повишаването на случаите на COVID-19 в разнообразни страни, изключително в Европа и в района на Америките. Работещите в системите на опазването на здравето се приближават до точката на колапс “, предизвести той.

Шефът на СЗО приветства „ обнадеждаващите “ вести за съвсем готовите ваксини срещу COVID-19, само че все пак съобщи, че „ не е време за блаженство “.

" Това е рисков вирус, който може да нападна всяка система в тялото. Страните, които оставят вируса да се популяризира безотговорно, си играят с огън " , сподели Гебрейесус.

 

- В Съединени американски щати  новоизбраният президент Джо Байдън изрази неспокойствие поради отхвърли на сегашния държавен глава Доналд Тръмп да сътрудничи в прехода към новата американска администрация. По думите му още хора може да умрат без незабавна съгласуваност на битката против пандемията на ковид.

Байдън счита, че в случай че се изчака с планирането на тези дейности до деня на встъпването му в служба през януари, това ще докара до закъснение от най-малко месец. Той също така показа, че би се ваксинирал против Covid-19, в случай че специалистите, като шефа на Института по алергични и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи, разгласят, че съответният препарат е безвреден.

Същвременно в страната регистрираха, че от началото на пандемията с COVID-19 са диагностицирани над 1 млн. деца (до 18 г.). Само в седмицата до 12 ноември има 111 946 нови случая при деца, което е доста по-голямо количество от всяка предишна седмица. Тъй като се смята, че повечето деца имат малко или никакви признаци, на броя инфектирани при тях не се отдава огромно значение, само че броя е голяма, предизвестяват здравните управляващи.

- Белгийското държавно управление заяви, че възнамерява да направи бъдещите ваксини против ковид безвъзмездни за популацията. Счита се, че от тях ще се възползват към 70% от жителите на страната (към 8 млн. души), тъй като имунизирането няма да е наложително. 

Белгийският здравният министър Франк Вандербрук съобщи, че предпочитаните групи ще бъдат избрани въз основата на мнението на учените и диспути измежду обществото.

До момента случаите на Covid-19 в Белгия са съвсем 540 000, а  над 14 000 са умрелите, прецизират от организацията.

 

- Канада регистрира, че броят на случаите на инфектирани с COVID-19 е общо 301 332 до понеделник в това число. Починалите в страната с 38 млн. души население са 11 007. Данните на национално равнище от Агенцията за публично здраве сочат среднодневно над 4000 нови случая от 6 ноември насам.

 

 - Израел договаря с Русия за ваксината  " Спутник - V " . Разговори по тематиката е провел израелският министър председател Бенямин Нетаняху с съветския президент Владимир Путин.

" Целта е да осигуря допустимо най-вече ваксини от най-вече източници за допустимо най-вече хора и то допустимо по-бързо ", съобщи Нетаняху пред кореспонденти.

Още през юни Израел подписа контракт с фармацевтичната компания " Модерна " за покупка на нейната ваксина, за която преди два дни бе обявено, че е посочила 94.5% успеваемост против ковид. Миналата седмица е подписано съглашение и с  " Пфайзър ". Страната създава и лична ваксина, която, в случай че се окаже сполучлива - ще бъде подготвена да излезе на пазара до края на лятото следващата година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР